Vegan + katt = ?

En plantbaserad livsstil gĂ„r inte ihop med att ha katt. KostmĂ€ssigt. Det har jag insett 😅. 

Mitt val av att skaffa tvĂ„ kattvĂ€nner skedde 1–2 Ă„r innan jag valde att Ă€ta och leva ett plantbaserat liv. NĂ€r jag köpte kattens torrfoder gick det pĂ„ rutin och det fanns inget större reflekterande kring detta. Det fanns en medvetenhet om var maten kom ifrĂ„n men det dolde sig rĂ€tt bra bakom torrsubstansen.

Fram till nyligen började jag ifrĂ„gasĂ€tta valet av kattmat rejĂ€lt. I somras gick jag sjĂ€lv över till kosthĂ„llningen Raw Vegan (var vegan sedan fyra Ă„r tillbaka). Beslutet kom naturligt eftersom jag ville börja Ă€ta sĂ„ rent och högfrekvent som möjligt. NĂ„gra mĂ„nader senare började jag Ă€ven ifrĂ„gasĂ€tta katternas mat. Vad Ă€r deras kroppar menade att Ă€ta? Vad hade de Ă€tit i det vilda? Ja, men kött sĂ„klart. I den renaste formen. Gnagare och andra smĂ„ dĂ€ggdjur. 

MotstÄnd att köpa kött

I en drömvĂ€rld kan de jaga sin egen mat och den dagen kommer om nĂ„gra mĂ„nader för katterna hĂ€r hemma. Tills dess
 fĂ„r de Ă€ta ett naturligt helfoder jag hittade pĂ„ en djurbutik. Oooooooch OJ vad ont det gör i mitt hjĂ€rta av att köpa sĂ„dan mat, kött. Jaaaaag vet – det Ă€r ingen skillnad pĂ„ torrfoder och naturligt helfoder, bĂ„da har bas pĂ„ kött MEN det blev sĂ„ mycket mer pĂ„tagligt nĂ€r jag sĂ„g köttet, blodet och lukten. 

Det absolut sista jag vill göra Ă€r att bidra till djurs lidande och det genom att bland annat köpa kött. Och verkligen inte frĂ„n de djur som lever fruktansvĂ€rda liv i djurindustrier. Jag kommer framöver ta kontakt med gĂ„rdar som sĂ€ljer ekologiskt kött som förhoppningsvis kan garantera att djuren haft ett bra liv innan de dog. Men. Jag vill verkligen inte köpa kött. Det gĂ„r emot hela mitt vĂ€sen av att göra det. Varje cell i kroppen ropar: ”neeeeej!”. FörestĂ€ll er ett missnöjt barn med hĂ€nderna i kors och ett stampande ben. Det Ă€r jag i detta!

Vegan och katt Àr ingen bra match kostmÀssigt

SĂ„. Nu stĂ„r jag hĂ€r med tvĂ„ kattvĂ€nner och tĂ€nker: ”Jaha
och nu dĂ„? Hur tar jag mig vidare hĂ€rifrĂ„n?” Svaret pĂ„ den frĂ„gan har Ă€nnu inte blivit tydlig. Det blev plötsligt uppenbart för mig: veganer och katters livsstilar gĂ„r INTE ihop😅. Och detta enligt mig. Vi Ă€r tvĂ„ olika sorter: En plantbaserad och ett rovdjur🐰🩁. Bor man i hus eller pĂ„ gĂ„rd dĂ€r katterna kan jaga sin egen mat, ja
 dĂ„ finns det mer utrymme för ett samspelt liv.  

Att vara fri

I en annan drömvĂ€rld lever inte katter, hundar, kaniner, marsvin och hamstrar som VÅRA ”husdjur”. I en drömvĂ€rld lever de precis som andra vilda djur ute i naturen. De Ă€gs inte av nĂ„gon. Att leva tillsammans med djur kommer med mĂ„nga fördelar
 fĂ„r jag höra. DĂ„ handlar det om sina egna sjĂ€lviska behov och mĂ€nniskans pĂ„hittade idĂ©er. Vi vill ju vara fri, eller hur? Vad Ă€r det som gör att du tror att djuren inte har samma önskemĂ„l? 

Vi Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n den hĂ€r drömvĂ€rlden, sĂ„ hur kan vi skapa ett sĂ„ bra liv som möjligt för ”husdjuren”? Ett första steg Ă€r att ge djuren ett liv som efterliknar det fria livet sĂ„ mycket det gĂ„r. Vill du hjĂ€lpa till och skapa ett sĂ„dant liv? Börja titta pĂ„ djurets förfĂ€der och hur den lever för att fĂ„ inspiration.

Komma tillbaka till det naturliga

De vilda djuren bor ute, Àter rÄtt kött eller vÀxter, möjlighet till att klÀttra, grÀva, gnaga och bita. Daglig motion. Hur ser det ut nÀr vi skaffar djur: vÀldigt mÄnga placeras inne i storstaden, bor innanför fyra vÀggar hela sitt liv, Àter torrfoder och fÄr vÀldigt lite möjlighet till daglig motion. Och hur mycket utlopp fÄr de för sina andra naturliga behov? 

Jag vill skapa medvetenhet hos mĂ€nniskor med djur och fĂ„ dem att börja tĂ€nka kring fler faktorer nĂ€r det kommer till att ”skaffa djur”. Det krĂ€vs mycket mer Ă€n att bara köpa hem tillbehör som vatten- och matskĂ„lar, bĂ€ddar och leksaker. Att katter och hundar drabbas av cancer eller andra sjukdomar handlar om att de bildats en obalans i deras rena kroppar. De lever antagligen ett liv som inte gĂ„r i linje med deras tĂ€nkta liv. Jag vet att det finns mĂ€nniskor som tycker det Ă€r kul att leka pĂ„ djurens bekostad genom att bjuda pĂ„ alkohol och konstgjord mat (alltsĂ„: mycket utav mĂ€nniskomaten). Om detta drar ner pĂ„ mĂ€nniskans energifrekvens och gör oss sjuka, gör de garanterat djuren sjuka ocksĂ„. Precis som för mĂ€nniskor Ă€r maten en viktig faktor till en god hĂ€lsa. Och Ă€ven motion. Detsamma gĂ€ller djuren.

”Husdjurens” förfĂ€der 

Katten hÀrstammar frÄn vildkatten i Afrika.

Hunden hÀrstammar frÄn vargen.

Tamkaninen hĂ€rstammar frĂ„n vildkaninen i vĂ€stra Europa och norra Afrika. 

Marsvinen hÀrstammar frÄn det vilda i Sydamerika

Hamster Àr ett ökendjur och hÀrstammar frÄn bland annat Syrien och norra Kina

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *