Min transformation av drömsymbol

Att dela med sig av sina drömmar tillsammans med en djupare drömanalys är intimt. I möte med klienter är det betydelsefullt för mig att skapa en fri och tillåtande miljö där klienten känner sig trygg att dela med sig av sitt innersta. Trots allt: en bit av ens universum exponeras för någon annan och i det ögonblicket kan det för vissa kännas skört. Vad viktigt för mig som mottagare att möta detta med fullaste respekt genom ett närvarande sinne. Men också i kärlek genom förståelse, acceptans och öppenhet. Vi alla har våra egna unika livsresor.

Precis lika intimt är det för mig dela med mig av mina drömmar tillsammans med drömanalyser. Även för mig är det en bit av mitt universum som blottas för människor jag aldrig tidigare mött.

Häromdagen gjorde jag drömanalys på en dröm jag nyligen haft. Drömalkemin jag skapade blev ett vackert avslut på drömmen och kände att det hade varit fint att låta er ta del av den.

Kortfattad version av min dröm:

”Jag är på visning av ett hus. Jag har med mig mina två kattvänner som springer runt på tomten och leker. Efter en stund går vi tillsammans in för att undersöka insidan. Det har inte bott någon här på länge. Det ligger möbler och prylar uppställda i nästan varje rum intill väggarna som om det väntar på att någon flyttfirma ska komma och hämta dem. Jag utforskar husets alla våningar och blir ännu mer medveten på allt ”plotter”. I slutet av drömmen när jag är på väg från huset ropar jag till någon. Jag ropar att det är dags att gå. När jag ser personen liknar hon en häxa (tänk er häxan i filmen Snövit och de sju dvärgarna). Hon är lite otäck att titta på. Häxan vill inte följa med utan stanna kvar”.

Kortfattad drömanalys:

”Som en start av drömanalysen börjar jag ta reda på den allmänna känslan i drömmen. Jag kommer fram till att det känns stökigt och att den tidigare ägaren varit lite utav en ”hamstrare”. Alla dessa prylar skapar en känsla av begränsad plats. Detta ger mig ett litet hum om av vad drömmen handlar om. Den här ”hamstraren” är en del av mig själv. Alla prylar jag ser, kan representera det känslomässiga ”skräp” som jag samlat på mig genom åren. DÅ kanske det inte var skräp, men NU är det skräp eftersom det inte längre skänker mig något av värde.

Dagen innan drömmen hade jag haft en tuff dag. Mycket känslomässigt kom upp till ytan och det var svårt för mig att hantera den storm som plötsligt dök upp. Det kändes som att det var mycket gamla emotionella sår, minnen och upplevelser som kom upp till ytan. Genom drömmen blev jag varse om grunden till stormen. Min insida är ju fullproppad med gammalt bråte som bara väntar på att bli hanterad! Eftersom jag har varit omedveten om detta har ingenting kunnat göras. Inte undra på att en plötslig känslourladdning kom som blixt från klar himmel!

Som en fortsättning på drömanalysen började jag titta närmare på häxan. Vem är hon och vad representerar hon i mig? Om jag känner in häxan i mitt medvetande i detta nu så upplever jag henne som ensam, kontrollerad och rädd. Mina egna motsatser till detta skulle bli: i sällskap med andra, fri och modig. Vilka av dessa motsatser dyker upp i situationen med häxan? Jag skulle säga rädsla/modig. Detta skulle då kunna vara en eventuell inre konflikt som skedde i mig under gårdagen.

Och om jag tittar på gårdagens känslourladdning så kan jag se att det fanns mycket rädsla i det som dök upp.”

Kortfattad drömalkemi:

”Som en start på denna drömalkemi frågade jag mig själv:

Tänk om häxan bad om hjälp att rensa ut allt bråte i huset? Det hade krävts mycket mod från henne. Om inte häxan hade varit redo att be om hjälp hade jag kunnat fråga henne om hon önskade hjälp. Bara att svara ja på den frågan hade också varit modigt. Speciellt om det är någon som aldrig annars ber om hjälp.

Jag och häxan börjar med ett rum i taget. Vi börjar med övervåningen där flest prylar och möbler står uppställda. Jag bär ut sakerna till trädgården, placerar dem på gräsmattan och jag ser hur dessa förvandlas till vackra rosa blommor. Prylarna får ett nytt värde och ett nytt liv på den här platsen. Häxan gillar vad hon ser och börjar se potentialen med att få en vacker och grönskande trädgård. Det ger henne motivation att fortsätta rensningen. Insidan av huset börjar få en lättare energi allt eftersom de fria ytorna blir större. Det är inte bara huset som får en lättare energi utan även häxan. Häxans utseende börjar ta ny form och kroppen börjar se yngre ut. Hon är vacker. Trädgården börjar attrahera nyfikna personer och en gemenskap tar form. ”

Vikten av ärlighet i drömarbetet

Drömtolkning eller drömanalys är inte alltid en dans på röda rosor. Det är ett inre arbete av att förstå sig själv bättre. Ta mitt exempel med häxan. Min beskrivning av henne är ensam, kontrollerad och rädd. Eftersom majoriteten av drömsymbolerna representerar något inom dig blev inte det här jätteroliga egenskaper att kopplas samman med. Dessa egenskaper står för någonting. Om jag åter tittar på händelsen dagen innan, dök det ju upp ett gäng jobbiga känslor och tankar. Istället för att ”surrender” till dem tunga energierna, blev jag istället orolig/rädd och började kontrollera mina tankar. I stunden kände jag mig ensam. Häxan kommer därför som ett fantastiskt symbolspråk som gör att jag kan relatera till mitt vakna liv.

För att älska någon annan behöver du älska dig själv. Du kan såklart älska någon annan oavsett hur lite eller mycket du älskar dig själv. Men hur mycket kärlek du kan ta emot från andra baseras på den kärlek du känner till dig själv.

Även om det i en drömanalys framkommer mindre tilltalande egenskaper om sig själv är det viktigt att hedra dem, älska dem och omfamna dem. Dessa egenskaper är inget mer än energi egentligen. Den här energin är en del av dig och även om den är tung kan den behöva erkännas och accepteras för att slutligen släppa taget eller transformeras till lättare energier.

Om hjärnan hade fått bestämma

När man tittar på symboler eller personer i en drömanalys är det viktigt att stå ärlig i sig själv kring sina associationer. Det handlar om att komma i kontakt med sitt undermedvetna och därför är det bra om man minskar på sitt lyssnande till hjärnan. Om min hjärna hade fått gå in och valt beskrivning på häxan utifrån en bakomliggande rädsla för att inte kopplas samman med några tyngre egenskaper kanske den hade sett ut så här: självsäker, integritet och tålmodig. Det hade blivit mycket svårare att relatera till en vaken situation en till två dagar tillbaka utifrån dessa energiformer kan jag säga 😉.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *