”Husdjurens” mat

Jag vill prata om den mat vi utfodrar våra katter och hundar med. Inlägget kommer fokuserar mest på katt men är av lika stor relevans kopplat till hund. 

Det är alltid SÅ intressant när man blir andligt vägledd till något. Det dyker först upp som en tanke som sedan ligger lite där i bakgrunden och pockar på uppmärksamhet.  

En tanke som började dyka upp i mig var blötfoder. Katterna här hemma har ända från start fått torrfoder av märket Science Hill’s. Katterna har då och då fått blötfoder men nu var det länge sedan. Jag började märka av en förändring på ena kattens drickande och på doften av hennes urin. Det är alltid intressant att ta reda på var problemet ligger för att själv kunna skapa en hållbar förändring för djuret. När jag började söka runt på anledningar till den typen av symtom började jag fundera på om maten kunde vara en orsak till reaktionen.

Alla dessa tillsatser

Under en tid tillbaka har jag funderat på ”husdjurens” mat och anser den vara konstgjord och onaturlig. Är blötfoder ett bättre alternativ till den den här katten? Kanske är den mildare för mage och njurar? Jag började googla runt på – bästa – alternativ till blötfoder. I alla påsar fanns det dock tillsatser. Om en katt eller hund hittar ett byte i naturen är den ju inte fylld med solrosolja, aloe-vera-olja eller linfröolja. Förutom dessa oljor är maten fylld med kosttillskott. Nej, det kändes inte rätt. Jag vill hitta ett så naturlig foder som möjligt med så FÅ ingredienser som möjligt. Jag kom över ett naturligt helfoder. Frysta ”köttbollar” som tinas upp och mosas. Nu var detta inte ekologiskt kött vilket hade varit att föredra (mitt sökande fortsätter i hopp om att hitta ekologiskt eller något liknande av bättre kvalité). Maten som främst var tänkt för den ena katten, verkar älska det. Nu kommer jag prova detta helfoder en tag framöver för att se hur hennes kropp responderar på det. Min egen känsla är positiv. 

Naturlig föda

Jag tror på en så naturlig föda som möjligt för människa, djur och växter. Mycket av den mat vi stoppar i oss innehåller syntetiska tillsatser eller gifter och även den mat vi ger djuren. Förutom det, är torrfoder raka motsatsen till den naturliga konsistens som kött har. 

Vem kom på att katten/hunden ska ha torrfoder?

Vad är det som gör att man köper konceptet torrfoder rakt av? Handlar det om hur det presenteras? Vem det presenteras av? Hur det används i reklam? Vad är det som gör att så många människor lägger sin tillit till att den djurmat som säljs är bra djurmat? Jag själv har lagt min tillit till att Science Hill’s som märke är ett bra djurfoder och har inte haft några fortsatta funderingar kring det  

Det är nu det senaste som jag har börjat ifrågasätta detta ordentligt. Och även då när ena katten började visa kroppsliga förändringar. Vad är det vi stoppar i ”husdjuren”? Hur mår deras kroppar av maten? Vem väljer vi att lyssna på? Studier som säger att katten mår bra av torrfoder? Vem är det som betalat för dessa studier? Är det de ”stora märkena”? 

Obalans

Att köpa kattmat och framförallt sådant här naturligt helfoder går emot hela min natur eftersom jag själv äter 100% plantbaserat😂. Det blev plötsligt så påtagligt när jag kunde se köttet. Varför har jag ”husdjur? Och varför ska jag fixa deras mat? De är menade att göra det själva! 

Återigen kommer vi tillbaka till obalansen vi människor har skapat på Moder Jord. Och så länge vi stöttar den här obalansen genom att föda upp ”husdjuren” i våra hem är vi en del av problemet till obalansen. Vi behöver inte fler katter i lägenhet. Det ultimata är om katten får jaga sin egen mat ute på landet.

Naturligt helfoder är vinnaren, for now

Den här vägledda tanken blev en guidning av att titta på annan mat än torrfoder till katten. Tanken blev handling och nu väntar jag på resultatet av handlingen. Om jag känner in med hela sinnet och kroppen, placerar ett osynligt torrfoder och naturligt helfoder i respektive hand likt en våg, vilket alternativ känns absolut bäst för katten här och nu? Och även baserat på hennes respons på maten? Naturligt helfoder väger tyngst och blir vinnaren för tillfället.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *