Hur drömanalys guidade mig till insikt

För ett tag sedan gjorde jag ”drömterapi” på mig själv. Resultatet av den drömanalys jag gjorde hjälpte mig att få i gång en inre motor. Delar av livet blev plötsligt tydliga och jag kände i hela kroppen att jag behövde göra en förändring. Detta tack vare drömmen och den tid jag lade ner på den.

Som en start av min drömanalys började jag beskriva olika delar av min dröm utifrån den teknik jag själv använder på klienter. När tillräckligt med information var samlad, letade jag efter kopplingar från mitt vakna liv några dagar tidigare.  Det blir enklare att jobba med drömmen utifrån en vardagssituation då det blir mer konkret. Jag kan påminnas om hur jag upplevde en viss händelse i form av minnen, känslor eller tankar. Det gör att jag kan förstå resten av drömmens symbolspråk och sätta ihop pusselbitarna enklare.

En kortfattad version av min dröm

”Jag befinner mig på min nuvarande arbetsplats. Jag börjar googla på fågelarten Spixara och helt plötsligt ligger två sådana framför mig på bordet. De ser döda ut. Jag petar försiktigt på dem och de börjar sakta men säkert få liv i sig. Det är som att de vaknar från de döda. De börjar febrilt flyga runt i rummet och jag öppnar upp så många fönster och dörrar jag kan. Den ena kommer ut före den andra och till sist är båda ute. Jag står vid fönstret och tittar ut på dem. Jag känner mig ledsen över att ha orsakat dem eventuell förvirring i sin orientering men hoppas de hittar hem”.

En kortfattad version av min drömanalys

”Jag inser att det är jag som är desorienterad och känner mig begränsad. Fåglarna blev till sist fria men jag stod kvar i byggnaden. Även om fåglarna befann sig i ”fel” land var de ändå fria. Sett till vad jag sysselsatte mig med dagen innan, kommer därför fåglarna som en bra symbol för upplevelsen jag hade: Att våga undersöka andra möjligheter. Det var det jag gjorde. Jag hade suttit vid datorn och kollat på lite alternativ för hur jag kan ta mig framåt på min egna livsresa. Trots detta ”spökar” en känsla i bakgrunden av vara hämmad eller begränsad. Tankar av tvivel börjar ta form och det är nu i skrivande stund av min drömanalys som det blir extra tydligt för mig: ”Ja men just det… det är enbart jag själv som skapar dessa begränsade ”väggar” runt mig”. I drömmen är jag snabb med att få ut fåglarna men inte lika snabb med att ”få ut mig”. Fåglarna är prioritet eftersom det är en självklarhet för mig att de är fria individer. Spännande tanke ändå. Fåglarna är fria och har rätt till sin frihet men inte jag. Det är som att jag har en bestämd uppfattning om hur mitt liv i den här världen ska se ut. Det är bara det…. den rimmar inte med mig längre. I drömmen är det byggnaden som håller mig kvar på en plats jag innerst inne vill ifrån. Byggnaden representerar mina egna mentala väggar – den begränsning jag bygger upp för mig själv. Den som egentligen håller mig kvar. Fåglarna representerar den delen av mig som vill vara fri eller den frihet som börjar vakna till liv inom mig. En tydlig motsats som tydligt bearbetas drömmen är: frihet – fångad. Detta kan betyda att det inom mig pågår en inre konflikt. Genom att lyfta fram denna pågående process till ytan, blir det också enklare för mig att stötta mig själv på ett kärleksfullt sätt.

Det inre arbetet efter drömanalys

Tänk vad kraftfulla våra tankar är ändå. Vi växer upp i en värld, i ett samhälle… med ramar, ordning och tankar på hur någonting ska se ut. Vi blir formade att tro att detta är vår sanning. Det är lätt att börja begränsa sig själv. Kanske för att någon annan har begränsat dig som liten, vilket har fått dig att tro att din kraftfullhet inte har en plats i detta universum. Det stämmer såklart inte. Din och min power har rätt att synas och höras. För att hitta den där kraftfulla rösten behöver vi skala av våra lager – börja titta på dem och fundera på vilka som är ”mina och inte mina”. Det som inte är ditt, kasta ner det i en mental papperskorg. Låt oss träna upp våra mind till att bli obegränsade!

Efter den mer utförligare drömanalysen (som inte är presenterad här) blev det viktigt för mig att jobba för att känna frihet. Jag började ställa mig själv frågor som: Vad är frihet för mig? Finns det någonstans i mitt liv just nu jag upplever frihet? Hur vill jag att mitt liv i frihet ska se ut? Var kommer mina begränsade trossystem från? Hur kan jag utmana dem? Och så vidare. Just denna drömanalys blev startskottet för att börja bryta mig loss från alla påhittade murar.

Det är otroligt intressant att gräva i sig själv. Att vrida och vända på saker för att förstå sig själv LITE bättre. Jag fick bromsa mig själv här ovan för att inte fortsätta analysera och fundera på varför saker är som dem är.

Medveten förändring

Visst är det fascinerande att kroppen och hjärnan plockar upp allt från det subtila till det enorma i en helt vanlig vardagssituation. Utifrån våra vakna upplevelser skapas en film av en rad olika bildspel som en hjälp att förstå vad som händer under ytan. När vi förstår vad som pågår inom oss blir det också enklare att fatta beslut utifrån vårt högsta goda. Med det menar jag: om vår innersta källa förmedlar till oss vad kropp och sinne bearbetar, vill de allra flesta stötta sig själva på den resan. Vi kan därför skapa medveten förändring som i sin tur kan leda till en positiv inre transformation. När vi blir varse om ett ”problem” kan vi också utmanas i det genom ett förändrat tankesätt eller handling.  

Att analysera själva drömmen blir vägledningen för dig och ditt liv.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *